Gott & blandat

Länkar, recept m.m.

Recept på Gös

Glödstekt gös

Antal personer: 4
Tillagningstid: 1 timme

Ingredienser
En gös på drygt ett kilo,
salt,
grönpeppar,
ett knippe dill.

Så här gör du:
Fjälla och rensa fisken och torka av den väl med hushållspapper.
Gnid fiskens yta med salt och strö grönpeppar i magen på den.
Sätt även dillknippet i magen
rulla in fisken i ett dubbellvikt smörpapper som blötlagts i kallt vatten.
Rulla in paketet i en cirka halv cm tjock bunt tidningspapper.
Ta några ark åt gången så att paket blir tätt.
Vänd på paketet emellanåt så att inte fogen alltid hamnar på samma plats.
Lägg paketet på en avslocknande glöd och vänd på det alltefter tidningspappret brinner. Fisken är färdigtstekt efter omkring en halv timme.
Tag fisken försiktigt ut ur paketet och lägg den på ett serveringsfat.
Servera med kokt potatis och dillsmör.

Novisens gösfiléer

Antal personer: 4
Tillagningstid: 1 timme

Ingredienser
Gös på 1-1,5 kg,
4-6 tomater,
en lök,
ett knippe dill
ett knippe persilja.

Så här gör du:
Rensa och filéa fisken och ta bort skinnet.
Krydda filéerna med salt och peppar (t.ex. citronpeppar eller vitpeppar) på båda sidorna.
Lägg filéerna i en smord ugnsform, i vilken de just och just ryms bredvid varandra.
Täck filéerna med tomatskivor, hackad lök, dill och persilja.
Pressa över saften från 1/2 citron,
tillsätt några msk vatten och 1 msk smör i klickar.
Täck över med smörpapper
grädda i ugn i 275 C i 15 minuter.
Servera med kokt potatis.

Ugnsgös

Antal personer: 4
Tillagningstid: 1 timme

Ingredienser:
En gös på ca. 700 gram,
2 msk smör,
200 g svamp,
2 dl utspädd citronsaft,
100 g ost i skivor,
salt, citronpeppar.

Så här gör du:
Rensa och filéa fisken.
Skär filéerna i bitar och rada fiskbitarna,
svampen och kryddorna i lager i en smord ugnsform.
Häll över citronsaft och täck över med ostskivorna.
Grädda i ugn i 200 (C i ca. 30 minuter.

Gösfiléer med färg

Antal personer: 4-5
Tillagningstid: 1 tim

Ingredienser:
En gös på 1-1 1/2 kg,
5-6 tomater,
2 mellanstora lökar,
1 purjolök,
ett knippe persilja eller gräslök,
salt, vitpeppar,
citron,
skorpsmulor.

Så här gör du:
Rensa och filéa gösen.
Krydda filéerna med salt, vitpeppar och citronsaft.
Skär löken i skivor och bryn den lätt i stekpanna.
Tillsätt de skalade tomaterna skurna i bitar,
purjolöken i skivor även den gröna delen - och persilja eller gräslök
krydda med salt och peppar.
Häll över grönsaksblandningen i en smord ugnsform.
Placera de kryddade gösfiléerna ovanpå grönsakerna,
strö skorpsmulor på fisken och sätt några klickar smör överst.
Grädda i ugn i 200 C i 20-25 minuter.
Servera tillsammans med nykokt potatis.
Ett alternativ:
Häll den kryddade grönsaksblandningen ovanpå fiskfiléerna i ugnsformen,
häll på lite grädde och strö riven ost överst.
Denna variant kan serveras t.ex. som kvällsmål tillsammans med rostat bröd,
semlor eller batong.

Gös á la Normande

Antal personer: 4-6
Tillagningstid: 1 tim

Ingredienser:
2,5 kilo rensad gös,
1 msk salt,
1 tsk ättika,
2 msk smör,
1 fiskbuljong.

Så här gör du:

Se till att gösen är fjällad och urtagen.
Skölj fisken i rinnande kallt dricksvatten.
Skär fram skinn- och benfria filéer.
Dessa gnids in med blandningen salt-ättika.
En panna smöjs med smör, filéerna läggs ner, täcks över med ett smort smörpapper
(för att ej blir bruna) eller använd glaslock,
spädes med fiskbuljong och ska sakta "stekas" tills filéerna blir fullkomligt möra.
Då läggs gösfiléerna upp på varmt serveringsfat.
Äts varma. Serveras med sås, nykokt potatis, grönsaker, svamp, kryddor.
Samt någon lämplig dryck.

Ugnstekt Gösfilé med kantarellsås nykokt dillpotatis

Antal personer: 4
Tillagningstid: 1 tim

Ingredienser:
800 gr gösfilé
2 ägg
4 msk ströbröd
4 msk vetemjöl
5 msk smör eller margarin
1 msk hackad persilja
1 msk hackad gräslök
salt, peppar.

Sås:
2 brk finhackade kantareller
3 msk smör
2 msk mjöl
3 dl mjölk
1 dl grädde
salt, peppar

Så här gör du:
Panera fisken i uppvispat ägg och ströbröd.
Stek den i ugnen och ös ofta med matfettet.
Finhacka svampen fräs den i smör och tillsätt mjölet och mjölk och grädde.
Låt såsen koka sakta i c:a 10 minuter och smaksätt med salt och peppar .
Servera gösen , överströdd med en blandning av finhackad persilja och gräslök
tillsammans med kantarellsåsen i särskild kanna
och nykokt dillpotatis.

Länkar

http://www.sportfiskarna.se
http://fiskekort.se/
http://bursiljum.se

Fiskebestånd

Här finns Bra informationslänkar om Gös och övriga fiskar som finns i våra vatten.
http://www.svenskfisk.se/fiskar-och-fisket/vanliga-arter.aspx
http://www.ahven.net
http://www.fiskbasen.se
http://www.svenskfisk.se/recept-och-beredning/stycka--fil%C3%A9a.aspx

.